Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Itsehoito

Tennispallohieronta

Pehmentynyt tennispallo antaa mainion paineen kipeytyneiden lihasten itsehoitoon. Aseta tennispallo lattialle ja käy sen päälle makuulleen (pallo selän, pakaran, reiden, jne. alla) tai istumaan. Varaa paino varoen pallon varaan. Liikuttele kehoa niin, että pallo pyöriin kipeytyneen paikan alueella.

Laita kaksi tennispalloa sukan sisälle (sukka solmuun). Asetu lattialle selälleen niin, että pallot jäävät yläselän alle, pallot selkärangan molemmin puolin. Liikuttele kehoasi niin, että pallot pyörivät rankaa ylös alas.

Kuumakääre

Apteekeista ja luontaistuotekaupoista voi ostaa jyväpusseja, joissa on kangaspussin sisällä kokonaisia viljan jyviä. Jyväpussin voi lämmittää esimerkiksi mikrossa (katso tuotteen ohjeet). Pussi asetetaan joko suoraan iholle tai ohueen kankaaseen kiedottuna. Jos jyväpussia ei ole saatavissa, voi lämmintä vettä, esimerkiksi kraanasta laittaa muovipussiin. Varo palovammoja!

Kuuma kiihdyttää kudosten solutoimintaa ja madaltaa kudosnesteiden viskositeettia.

Noidannuolen hoito

Äkillinen lihaskramppi tulee hoitaa aluksi lämpövaihteluhoidolla lihasjännityksen laukaisemiseksi. Kun kramppi iskee, aseta kipualueelle heti (alle 15min aikana) kylmäkääre. Pidä sitä 10 minuuttia ja vaihda tilalle kuumakääre 10 minuutiksi. Sen jälkeen kylmäkääre takaisin 10 minuutiksi. Jatka hoitoa suolahaude-hoidolla.

Suolahaude

Lihaksen tulehdusta voidaan tehokkaasti hoitaa suolahauteella. Suolahaude kiihdyttää tulehdusalueen nestekiertoa ja näin tehostaa kehon omaa paranemisprosessia. Lihastulehduksen oireita ovat kipu (jatkuva ja/tai kosketuskipu), mahdollinen turvotus ja lämmön tunne tulehdusalueella. Jäsenkorjausta ei voida tehdä tulehtuneelle alueelle, mutta ympäröiville alueille kylläkin.

  • Lisää litraan huoneenlämpöistä vettä merisuolaa 3 ruokalusikallista (huom. EI tavallista pöytäsuolaa). Sekoita hyvin.
  • Kasta pyyhe tai sideharso nesteeseen ja kierrä ylimääräinen neste pois
  • Aseta haude tulehtuneelle alueelle (Jalkaerän voi laittaa suoraan nesteeseen)

Peitä haude esimerkiksi leivinpaperilla tai muovilla